8 Ocak 2014 Çarşamba

Jackass Presents: Bad Grandpa


Selam. Müziğimiz şu şekilde: 
Bu şarkının geçtiği sahne çok acayip.


MTV'nin altın çağını yaşadığı dönemlerde ortaya çıkan Jackass programı, Johnny Knoxville önderliğinde bir grup rahatsız genç insan evladının kendilerine, başkalarına, birbirlerine fiziksel zarar verme ihtimali %100 olan şakalar yaptığı, 5 litre süt içme yarışmalarından 12 metre yüksekliğinde bir rampadan patenle kayıp göle atlamaya, birinin penisine fare kuklası geçirip penisini kadi kafesine sokmasına kadar değişebilen bir denyolukta salaklıklar barındıran, eğlenceli bir program idi.


"Hi, I'm Johnny Knoxville, welcome to Jackass!"

Johnny Knoxville'ın Jackass'in daha önceki sinema filmlerinde de kullandığı Irving Zisman - nam-ı diğer "Bad Grandpa(Kötü Dede) - karakteri ise o kadar sevilmiş ki Johnny baştan sona yalnızca bu karakterin yer aldığı bir Jackass filmi yapmaya karar vermiş ve ortaya Jackass:Presents: Bad Grandpa filmi çıkmış.


Jackass'deki diğer hiçbir karakterle karşılaşmadığımız Bad Grandpa'da Johhny Knoxville'a eşlik eden kişi ise Jacksonn Nicoll isminde, 2003 model bir arkadaş. Canlandırdığı Billy karakterinin annesi uyuşturucu problemi yüzünden şartlı tahliyesini bozduğu için tekrar hapse dönmek zorundadır. Billy'ye bakacak kişi ise pek de sorumluluk sahibi olduğu söylenemeyecek olan babasıdır. Billy'yi babasına teslim etme görevi ise Billy'nin biricik dedesi Irving Zisman'a düşmüştür, ve  böylece olaylar gelişmeye başlar...Diyerek konuyu kısaca geçiyorum, zira Jackass'de hikaye önem sırasının belki de en son sırasındaki kavram.

Film başlar başlamaz bel altı bir skeçle karşılaşınca hevesim biraz kaçmıştı ama devamında görülüyor ki Johnny'nin cephanesinde bel altı esprilerden ve sahnelerden daha fazlası var. Yine de çoğunlukla "yoldan çıkmış" bir dedenin torununu da ortak ettiği abukluklar üzerinden ilerleyen bir komedi anlayışına sahip olduğunu da belirtelim. Çok zeka beklemeyin.

Johnny ve Jackson dışındaki oyuncular, Bad Grandpa'nın seyir zevkini arttıran yegane unsurlar. Zira başka oyuncu yok. Çünkü filmde Irving ve Billy'nin iletişime geçtiği insanların hepsi hasbelkader orada bulunmakta olan kişiler. Bir film setinde olduğunun farkında olmayan, sıradan insanların Jackass şakalarına verdikleri tepkileri görmek gerçekten işin esas eğlencesini çıkarıyor.

Tabii bu noktada Bad Grandpa'nın Amerikan sosyal yaşantısı ve toplum, ahlak, düzen anlayışı ile ilgili bir takım fikirler verebildiğini söylemek mümkün. Penguen muhabbetindeki adamdan tutun da Bingo oynayan tiplere, hele ki güzellik yarışmasındaki mükemmel annelere kadar filmin birçok yerinde insanlığa olan inancınızı biraz daha kaybetmenize neden olabilecek çok, çok garip insanlarla karşılaşmak mümkün.Bu açıdan bakıldığında tatlar baya kaçsa ve filme konsantre olmak zorlaşsa da Irving bir cümleyle veya yaptığı bir hareketle bizi bu ciddi düşüncelerden uzaklaştırıp yine boş-beleş eğlencenin ortasına bırakıveriyor.

Uzun lafın kısası, kimi zaman izleyiciyi düşüncelere sürüklemesine rağmen 1-2 kadeh içki, 1-2 eğlenceli arkadaş ile izlendiği takdirde içinizdeki hassas insana kulak vermeyi bırakıp büyük harflerle güle güle izleyebileceğiniz, "biraz hayvan" bir film Bad Grandpa. Buradaki anahtar Jackass kültürüne alışkın olmak. Eğer alışkınsanız gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz. Değilseniz de fragmana bir göz atın, olmuyorsa kimse sizi suçlamayacak.



Bu vesileyle bir kez daha R.I.P. Ryan Dunn...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder